järn-spöken

Jag är gravid. Har en bulle i ugnen. Jag är tröttare än vanligt. Tyngre än vanligt. Jag flåsar mer i trapporna än vanligt. Jag andas tre gånger i varje fras när jag sjunger, jo, det är lite mer än vanligt det också. Allt det där är ju normalt när man är gravid. Jag vet.

Men för några veckor sedan så ville jag bara dra något gammalt över mig. Jag ville inte mer. Jag orkade inte mer. Jag mådde illa och det svartnade för ögonen och hela världen snurrade varje gång jag reste mig. Jag flåsade som en vet-inte-vad, hade huvudvärk, dunkande, irriterande, hela tiden. Det susade i höger öra, som om någon bankade på en plåtdörr, långt borta men rytmiskt utan uppehåll. Jag var trött, oändligt trött. Jag ville bara sova, dra täcket över magen och lägga fötterna på jättekudden och sova, sova, sova. Jag hittade ingen bra position, alla muskler gjorde ont som efter en influensa. Naglarna skivade sig och jag fick blåsor i munnen, långt inne, på gombågarna. Det gör vansinnigt ont. Behöver jag tillägga att jag var en katastrof på jobbet. Jag var yr och svimfärdig på scenen. Det kändes som om jag fick feberattacker av minsta lilla ansträngning. Jag var högst irritabel och grinig. (Ok, färdigklagat…)

På nästa rutinkontroll hos gravid-doktorn visade det sig att mitt järnvärde var lågt. Ja, väldigt lågt.

Normalt för kvinnor är 120 Hb och för gravida är 110 Hb ok. Jag hade 90. Vet inte direkt vad det innebär i siffror men rent fysiskt (och psykiskt) har jag blivit något av en expert.

Började ta järntabletter. Mådde mycket bättre efter bara några dagar. Läste på olika webbsidor, se länkar nedan, om symtom för järnbrist, anemi. Precis alla mina krämpor gick att härleda till anemi. Jag som trodde att man bara blev trött. Men ack nej, järnbrist leder till en hel del spöken i kroppen! Fick nästan hybris när järntabletterna började verka och alla järn-spöken försvann på samma gång. Som magi! Järn-magi!

Bara det att nu känns det som om jag är dränerad på järn, igen. Håller du på att bygga en rustning därinne, lilla pyret??
I morgon blir det bums av till farbror gravid-doktorn.

 

Länkar och lite fakta om blodbrist, järnbrist och anemi:

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Blodbrist-pa-grund-av-for-lite-jarn/

Om man har blodbrist kan man:
känna sig trött och orkeslös
bli yr
bli andfådd lättare
få hjärtklappning
få huvudvärk
få öronsus.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Järnbrist

Järnbrist innebär att kroppen har brist på järn. Järnbrist är enligt WHO det vanligaste bristtillståndet i världen efter proteinbrist. Mer än 2 miljarder människor i världen beräknas lida av järnbristanemi, och mer än 1 miljon människor dör årligen av sin anemi.

Alla organ och hela individen påverkas vid järnbrist. Brist på järn påverkar hela kroppen och kan ge både kroppsliga och psykiska (kognitiva) symptom.

Kroppsliga symptom
Blek hy och bleka slemhinnor.
Glatt tunga som svider, sprickor i mungiporna.
Håravfall och spröda naglar.
Försämrad kontroll av kroppstemparatur.
Andfåddhet.
Minskad fysisk kapacitet och uthållighet.
Immun- och infektionsförsvaret försämras.

Psykiska symptom
Trötthet
Depression
Nedsatt koncentrationsförmåga, minne och inlärningsförmåga.
Nedsatt sexlust.

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Blodbrist/

Blodbrist kallas det när antalet röda blodkroppar eller mängden av blodfärgämnet hemoglobin i blodet, Hb, är onormalt litet. Hemoglobin fungerar som syretransportör. Vid sänkt halt av hemoglobin kan inte syret transporteras runt i kroppen som det ska. Blodbrist kallas även anemi.

Symtom på blodbrist:

Du känner dig trött och är lite blek.
Kraftigare blodbrist gör dig yr och andfådd.
Du får hjärtklappning, huvudvärk och öronsus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s