cantuccini – mandelskorpor

Det blev en bak-förmiddag med hela familjen. Flavio ville absolut baka med pappa också. Å, det är ju klart att pappa måste vara med och övervaka när vi bakar kakor från hans hemstad. Cantuccini från Prato, nära Florens. Alltså blev receptet modifierat och enligt mig tillkrånglat, men resultatet blev ändå bra.

Vi gjorde smet av:

5 ägg (3 hela och 2 gulor)

350 g socker

450 g mjöl

½ påse bakpulver (alltså ca 8 g)

50 g smält smör

250 g mandel

Vispa äggvitan till snö, blanda i gulorna och sockret. Häll i det smälta smöret. Blanda bakpulvret med mjölet och häll i “modersmeten”, passar ju bra det är ju ändå mors dag. Här la min man in ett extra-krångligt moment genom att sila mjölet genom en tesil för att slippa klumpar… Totalt onödigt enligt hans svenska maka. Kulturkrock?
I med mandlarna.

Bred ut smeten på bakplåtspapper i längder. In i ugnen på 180° i 30 minuter. Låt svalna lite. Skär på snedden och lägg tillbaks på plåten med sidorna upp. In i ugnen igen, nu 100° i 10 min.

Goda att doppa i kaffe, apelsinjuice eller vin santo.

Vi ska ta med våra Cantuccini ikväll då vi ska på grillfest. Mums!

Nu är det äntligen helg för jag har gjort klart hela första akten på partituret. Andra akten får vänta tills i morgon…

 

One response to “cantuccini – mandelskorpor

  1. Pingback: mormor Ingrids mandelskorpor – utan mandel | mitt liv i frankfurt·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s