maultaschen och spätzle – mums!

Att gå och handla med Flavio i den vanliga mataffären är ett äventyr. Han hittar alltid något nytt som han bara måste prova och som jag aldrig hade köpt om han inte hade insisterat. Jag hade nog inte ens upptäckt att det fanns ärligt talat.

Det började med att Flavio en dag kom hem från sin dagmamma och jag frågade vad han ville ha till middag. Han brukar alltid ge en hint om det är ris, pasta eller potatis som gäller som grundingrediens. Den här dagen sa han något för mig helt obegripligt. Han var övertygad och ville inte ge sig. Han upprepade samma obegripliga ord gång på gång.  Han ville äta det och inget annat. Vi tänkte att det måste ha varit något som han ätit hos sin dagmamma (listigt uträknat, eller hur?). Det lät tyskt och inget vi föreslog var bra…

Väl i mataffären hittar han plötsligt det han så gärna ville ha. Överlycklig kom han springandes med ett paket Maultaschen. Öh, maul-vaddå-för-något-sa-du?? Just, det. Så reagerade jag också. Men nu har det blivit en klassiker här hemma och Flavio äter gärna och ofta Maultaschen. Det är en slags tysk tortelloni/ravioli, alltså pastakuddar med en kött- och grönsaksfyllning. Allt-i-ett-mat. Bra mat att skicka med i lunchlådan. Nu har det blivit en ”klassiker” här hemma hos oss.

Idag hittade Flavio en ny sorts korv, Frankfurter Rindwurst, och en slags tysk äggpaste-rätt, Spätzle. Annars provar han gärna nya yogurtsorter. Ja, ibland får man ju försöka styra undan vissa väldigt kreativa förslag men för det mesta är det riktigt roligt när han får välja själv. Allt som han hittar brukar få en chans. Vissa varor blir favoriter och vissa kommer på ”svarta listan”.

Här är några av våra tyska barnmats-favoriter.

Advertisements

5 responses to “maultaschen och spätzle – mums!

    • Jag upptäcker också god tysk mat själv men märker att sonen med sina idéer fungerar som en katalysator i mat-integreringen… Ja, spätzle är echt lecker!

      • De har mycket godare mat i syd Tyskland än i norra – har ätit mycket god mat runt om i Tyskland och de har mycket hög kvalitet på sina råvaror – och världens bästa kaffe, men det kan bero på vattnet också.

    • jag kan bara hålla med om att råvarorna här håller mycket hög kvalitet. Det är lätt att hitta ekologiskt och närproducerat också. Kaffet däremot… 🙂

  1. *skrattar … är en Zoega-tjej och gillar starkt kaffe, men jag har alltid tyckt att kaffet är så gott i Tyskland. Var i Berlin för ett år sedan … och fick mycket gott kaffe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s