återvinning, ekologiskt och second hand

Tyskarna är mycket medvetna om vad de köper och vad de stoppar i sig. Det finns ett stort utbud av ekologiskt odlad mat och närproducerat. I de vanliga mataffärerna är ungefär hälften av varorna ekologiska skulle jag gissa. Alltifrån grönsaker till mjölk, kött och bröd, men även kryddor, choklad, strumpor… ja, allt möjligt.

På min gata i stan finns det dessutom flertalet affärer med bara naturkost, biologiskt och ekologiskt. Alltifrån bagerier, slaktare och hela mataffärer. Urvalet är enormt av dessa varor.

Dessutom sorterar man i Tyskland väldigt nogrannt sina sopor. Man delar bland annat på kompost, grüne punkt (lätta förpackningar), papper, kartonger, glas sorteras efter färg och övrigt avfall. För ’restmüll’ det som blivit över när man sorterat ut allt som gick att sortera betalar man extra. Det kostar alltså olika att tömma de olika tunnorna. Komposten kostar således mindre än de övriga soporna. Allt för att motivera till noggrannare sortering. Den som fuskar, och t ex slänger glas i grüne punkt eller plast i komposten får böta.

Varje hus har sin egen sopstation, bara glasbehållarna är gemensamma ute på gatan. Batterier kan man lämna i flertalet affärer.

Om man har större saker, exv möbler som ska slängas ringer man till FES, Frankfurts sopstation så ger de ett datum då de kommer och hämtar sakerna utanför din port. Ofta försvinner dock gamla möbler, bebissaker och mattor under natten. Det finns alltid bättre behövande.

Detta med ekologiskt tänkande gäller inte bara mat. Här säljs det mycket ekologiska saker också; kläder, babysaker, smink etc. Second-hand marknader och loppisar för barn är väldigt populära här i Tyskland. Tyskar är sannerligen återvinnare och medvetna konsumenter.

På foto, bl a:

En glad glasåtervinningsstation
Min shoppingpåse som (nästan) alltid ligger i väskan
Organic Chocolate
Mina återanvändbara avsminkningspads från Save the Planet
Pantbar tygpåse, om den går sönder efter många tvättar kan man byta mot en ny

Läs mer om tygblöjor HÄR.

3 responses to “återvinning, ekologiskt och second hand

  1. Underbart … jag tar alltid med mig mina Tesco väskor när jag handlar – hos Tesco i UK får man medlems poäng när tar med sig egna påsar och sedan kan man köpa deras väskor för 12kr och om de går sönder får man en ny gratis – bag for life .. fantatiskt. Sånt här gillar jag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s