Temperament, temperatur och natur

Jag har en teori om varför italienare har ett annat temperament än oss svenskar. Det har helt naturliga orsaker.

I morse ställde vi klockan och gick upp före tuppen. Vi flyttade Flavio sovandes till vagnen och tog en promenad genom den svala pinjeskogen ner till stranden. Det var helt folktomt, vi mötte bara några få äldre som njöt av morgonens svalka och lugn.

När vi promenerade tillbaks till hotellet för att äta frukost slog det mig att skogen inte alls är tyst här. Alla syrsorna som spelar på sina ben är riktigt högljudda. Naturen här är inte lugn och fridfull som hemma i Sverige. Här finns vulkaner, jordbävningar, laviner, stormar och bränder. Naturen och klimatet formar människorna. Här byggs husen av sten för att skydda mot sol och naturkatastrofer. Ett hus av trä ses som något temporärt.

Mitt möte med havet, vinden och pinjeskogen i morse övertygade mig om att det är naturen som formar människan. I Sverige är vi lugnare, mer tillbakadragna för vi har tystnaden, lugnet och vidderna i landskapet, i naturen. Här i Italien däremot är människorna mer högljudda och temperamentsfulla liksom omgivningen och naturen här.

Logiskt inte sant? Ett nytt försök att erövra nobelpriset…One response to “Temperament, temperatur och natur

  1. Malin, detta var nästan poetiskt skrivet – gillar detta jättemycket, det ligger mycket i vad du säger – det är därför vi svenskar är så till-knäppta – finnarna ännu mera … kylan och regnet … *ler Mycket bra skrivit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s