soffmamman och köksmännen

Ligger på soffan med benen högt. Magen lever sitt eget liv. I köket jobbar mina två män med middagen. Njuter av att höra deras samtal.

De håller på att laga Polpettone, en slags italiensk jätteköttbulle, eller köttfärslimpa med mycket grönsaker i. Den lille mannen vill inte lägga i löken och den store mannen frågar varför. Den lille svarar: för den gråter då. Den store: vem gråter? Du eller löken? Den lille svarar: löken förstås. Sedan kommer de till potatisen. Den lille mannen konstaterar att alla potatisar har skal när man köper dem. Det är deras kläder. Annars fryser de. Morötter också, förresten…

Vårt recept på Polpettone har vi tagit från boken “Viva la pappa” av Paola Negri. En inspirerande bok för att laga god mat tillsammans med barn.

POLPETTONE fri översättning av italienskt recept

500 g köttfärs
100 g fläsk
400 g blandade grönsaker (lök, morot, potatis, selleri, zucchini, bönor, svamp… efter eget tycke och smak)
2 ägg
100 g ströbröd
1 glas vitt vin

Mixa alla grönsakerna, salta, blanda i köttet och äggen och blanda med händerna eller en gaffel tills smeten blir homogen. Blanda i ströbröd tills du får en bra konsistens.
Forma en Polpettone på en inmjölad skärbräda och mjöla in den runt om.
Stek i olja, utan lock, för att få yta runt om hela polpettonen. Häll över vinet och låt det ånga bort.
Häll på ett glas varmt vatten (ev. grönsaksbuljong) och lägg på ett lock samt skruva ner värmen.
Låt polpettonen koka ungefär en timme, vänd efter halva tiden.
Låt den vila ca 10 minuter innan du skär upp den i skivor.
Servera med sallad eller potatismos. God även kall.

This slideshow requires JavaScript.

3 responses to “soffmamman och köksmännen

  1. Älskar köttfärslimpa och detta talar till mig – ser underbart gott ut och jag gillar vad som finns i den – så jag lägger den till mitt arkiv.

    • känner mig hedrad att ett av våra favoritrecept kommer med i ditt arkiv🙂 Hos en riktig kock!! Inte för att det är jag som har kommit på receptet, men ändå😉

      • Spelar ingen roll .. de flesta recept kommer från någon annan och sedan lägger man till och drar ifrån så till slut blir det ens eget. Älskar köttlimpa. Tyckte mycket om din pasta och lax också.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s