Borsjtj – rysk rödbetssoppa

Idag kom min goda väninna och kollega förbi med rysk rödbetssoppa, Borsjtj. спасибо, liebe Karina! Så underbart att få hemlagad lunch utan att lyfta ett finger. Riktig lyx eftersom jag är ensam hemma idag med bägge barnen. Flavio hade hög feber under helgen och idag är han hemma från Kindergarten. Livia har skrikit hela natten men är lite lugnare idag.

Här kommer ett recept från recept.nu, som en slags grund. Det finns massor av olika varianter av denna soppa. Min ryska väninna hade hoppat över kål och lök idag, vilket Livia är väldigt tacksam för. Soppan innehöll lammkött, vilket är väldigt gott och original tror jag. Dessutom tror jag inte att rotselleri ingick i hennes variant utan tomat och röd paprika… Ja, jag och recept, ni vet. Men kanske duger receptet under till något🙂

Efter lunch hade Flavio vernissage för sitt senaste konstverk som vi beundrade till kaffet. Nu har han målat fyra tavlor som snart ska få komma upp på väggen (bilder kommer!).

Borsjtj – rysk rödbetssoppa

Ingredienser för 4 portioner:

400 g rödbetor
1 gul lök
det vita från purjolökar
200 g vitkål
200 g morot
100 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 liter grönsaksbuljong
salt och vitpeppar
créme fraiche
persilja eller färsk timjan

Gör så här:

1. Skala rödbetor, lök, morot och selleri. Ansa och skölj vitkål och purjolök.
2. Grovriv hälften av rödbetorna samt lök, vitlök, morot, selleri och vitkål. Skiva purjolöken tunt.
3. Smält smöret i en kastrull och fräs de strimlade grönsakerna på svag värme under omrörning. Tillsätt buljongen och koka upp. Skumma noga. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Låt koka sakta tills grönsakerna mjuknat, 10-15 minuter.
4. Riv de sparade rödbetorna fint och sila saften eller pressa den direkt i råsaftpress. Tillsätt 1 dl av rödbetssaften i soppan strax innan den serveras. Det är den som ger soppan dess röda färg.
5. Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med hackad persilja eller färsk timjan och en klick crème fraiche eller syrad grädde.





One response to “Borsjtj – rysk rödbetssoppa

  1. One of my favorite soups .. never done it myself and the best one I had was in Helsinki, Finland on a small Russian restaurant close to the ferry terminal – it was to die for. Will save the recipe. Look good too here.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s