Vad är väl en bal på slottet?

Det blev ingen traditionell jul i år eller rättare sagt ingen vanlig jul med mina traditioner. Jag fick däremot lära känna och smaka på både tyska, italienska och franska traditioner. Dan-före-dan hemma hos oss rostade vi kastanjer och åt dem med vin santo till.
På julafton fikade vi med våra grannar innan vi åkte till vänner på traditionellt tyskt julfirande. Trevligt och gott. Vi sov över hela familjen och åt en god lång frukost tillsammans. Weihnachtstolle med kvarg och grovt bröd… På juldagens eftermiddag började vårt franska julfirande. Cassolé, hette det så? Gott var det i alla fall. Efterrätt, galette des rois. Barnen lekte och vi vuxna babblade en mix av italienska, franska och tyska.

På annandagen bar det av till vänner på den franska landsbygden. Där blev det, efter fransk tradition, ostron och andra mumsigheter med namn som jag bara kan gurgla fram på risig skolfranska men absolut inte stava till.


Vi gick promenader trots spöregn och leriga åkrar. Ganska tappert, framförallt av Flavio som gick hela vägen själv till skillnad från de andra barnen.
Nu är vi tillbaks hemma i vårt eget kryp in. Eller rättare sagt, i skrivande stund står jag på en iskall lekplats med en missnöjd Livia i vagnen och en jättenöjd Flavio som absolut inte vill gå hem innan han är färdig med sitt hus som han bygger till Ior. Ja, ni vet åsnan i sagan om Nalle Puh.

Borta bra men hemma bäst, eller?

Advertisements

6 responses to “Vad är väl en bal på slottet?

  1. Lika våt där som här … Ni tycks ha njutit på Er både hamma och borta. Förhoppningsvis finns det tillfälle för Flavio att bygga ett nytt hus … hemma. Tack för det trevliga inlägget.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s